Do góry

Desery Przepis na:

Marchewkowe muffinki

Marchewkowe muffinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 315

Dodano:

Odsłon: 1097

Proste i pyszne muffinki. Są banalne w wykonaniu – wystarczy tylko połączyć suche składniki i mokre osobno, a potem wymieszać razem. Miękkie i wilgotne dzięki startej marchewce.

Składniki

  • 3 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (około 6 średnich marchewek)
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek (L)
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu (można dać więcej)
  • pół łyżeczki imbiru
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski z sodą, proszkiem, szczyptą soli, cynamonem i imbirem.

  2. Jajka mieszamy z olejem, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodajemy startą marchewkę.

  3. Mokre składniki wlewamy do mąki i mieszamy warzechą – krótko, tylko do połączenia składników.

  4. Nakładamy łyżką do papilotek na mniej więcej 3/4 wysokości.

  5. Pieczemy w funkcji termoobieg 170 stopni około 25 minut.

  6. Posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy lukrem, ewentualnie rozpuszczoną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń