Do góry

Desery Przepis na:

Marchewkowe muffiny

Marchewkowe muffiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2322

Dodano:

Odsłon: 369

Tym razem zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszne muffiny marchewkowe. W smaku są wilgotne, aromatyczne i puszyste ???? Smacznego! https://smacznebodomowe.pl/2020/10/23/marchewkowe-muffiny/

Składniki

  • 3 średnie marchewki (około 250 gramów startej marchewki)
  • 225 gramów mąki pszennej
  • 100 mililitrów oleju
  • 150 gramów cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołwej
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marchewkowe muffiny

Przygotowanie

  1. • Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o średnich lub małych oczkach
    • Do misy dodajemy jajka, cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy na wysokich obrotach przez kilka minut
    • Następnie dodajemy olej i miksujemy na niskich obrotach przez kilka sekund
    • Do masy jajecznej dodajemy startą marchewkę
    • Do drugiej misy dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową
    • Suche składniki dodajemy do masy marchewkowej i mieszamy łyżką do momentu połączenia się składników

  2. • Papilotki umieszczone w metalowej formie wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości
    • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń