Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marchewkowy piernik"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Marchewkę oczyść, opłucz. Połowę zetrzyj na tarce o dużych ocz kach, resztę na tarce o małych oczkach. Odciśnij sok. Powinnaś otrzymać 2 szklanki marchewki.
Jajka utrzyj na puszystą masę razem z 1 i 1/3 szklanki cukru oraz cukrem waniliowym. Dalej ucierając, do masy dodawaj na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika oraz szklankę oleju. Wymieszaj z marchewką.
Ciasto przełóż do pokrytej pergaminem formy (20 na 30 cm). Piecz około 40 minut w temp. 175 st.
Połowę mleka zagotuj z 1/2 szklanki cukru. W reszcie rozprowadź kaszę, wlej na wrzątek i gotuj do zgęstnienia. Masło utrzyj, partiami dodawaj zimną kaszę mannę. Ciasto przekrój na dwa blaty. Przełóż je marmoladą i kremem z kaszy. Ciasto polej polewą i ozdób kolorową posypką. Schłodź.
<strong>Joanna Machynia, Gorlice, gospodyni domowa</strong>Źródło: Świat kobiety