Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marchewkowy placek z bakaliami i polewą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 201
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 201
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena jednej porcji 0,50 zł
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Również na takiej tarce ścieramy 50 g czekolady. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem.
Do miski wbijamy jajka, dosypujemy cukier i ucieramy do białości. Wciąż miksując, na przemian, dodajemy olej, mąkę i startą czekoladę, a na końcu umyte, i jeśli trzeba, rozdrobnione bakalie oraz marchewkę. Całość mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 23 x 28 cm i wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC.
Pozostałą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dekorujemy nią wierzch ciepłego ciasta.
Wartość odżywcza jednej porcji 182 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 44 gŹródło: Rewia