Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marchewkowy tort z brzoskwiniami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 36
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3538
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 846
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 36
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3538
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 846
Składniki
Marchewki obierz, oczyść i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Orzechy utłucz w moździerzu lub drobno posiekaj. wrzuć do większej miski. Jajka zmiksuj ze zwykłym cukrem do uzyskania piany. Mąkę przesiej z cynamonem, sodą oraz proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodaj startą marchewkę oraz orzechy i wszystko wymieszaj. Dołóż mieszankę mączną. Następnie, cały czas mieszając, dolewaj olej. Ciasto marchewkowe wlej do okrągłej formy. Piecz je przez 50 minut w temperaturze 160oC. Po upieczeniu odstaw na pół godziny do ostygnięcia.
Brzoskwinie z puszki odsącz na sitku. Następnie pokrój je w małą kostkę. W misce połącz serek mascarpone z twarogiem oraz cukrem pudrem. Lekko wszystko zmiksuj tak, aby powstała gładka masa.
Wystudzone ciasto marchewkowe rozkrój poziomo na dwa blaty. Na dolny wyłóż 2/3 kremu i posyp częścią pokrojonych brzoskwiń. Przykryj to drugim blatem i wyłóż pozostały krem, rozsmarowując go.
Całość posyp pozostałymi brzoskwiniami. Torcik wstaw do lodówki na około dwie godziny.
Czas przygotowania: 80 minutŹródło: Na żywo