Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na deser proponuję regionalne ciasto z Jury Krakowsko-Częstochowskiej o nazwie marchwiak. Jak sama nazwa wskazuje - wypiek jest z dodatkiem startej marchewki. Przepis pochodzi z 550. odcinka programu Ewa Gotuje.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3219
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 1366
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 190
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3219
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 1366
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 190
Składniki
Jajka wybić do miski. Porcjami wsypać cukier i utrzeć. Stopniowo dolać olej i zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Posolić, dodać orzechy, cynamon, marchewkę i wymieszać. Przełożyć do tortownicy (spód wyścielony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą, średnica 25 cm).
Piec przez godzinę w temp. 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Polać roztopioną czekoladą (z odrobiną śmietanki). Udekorować kawałkami suszonych moreli i połówkami orzechów włoskich.