Do góry

Desery Przepis na:

Marcinek stracciatella

Marcinek stracciatella

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1635

Dodano:

Odsłon: 631

Pyszne ciasto Marcinek z kawałkami czekolady. Jest szybsze od tradycyjnego Marcinka z ciasta ucieranego. Polecam.

Składniki

  • ciasto;
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno),
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masa;
  • 2 śnieżki,
  • + mleko ( 2 szklanki),
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki żelatyny.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marcinek stracciatella

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy białka z masą. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy.

  2. Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3. Wykładamy na całą blaszkę pierwszą cześć i pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu kroimy na 2 części.

  3. To samo robimy z resztą ciasta. Śnieżkę przygotowujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

    Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach i łączymy ze śnieżką. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą.

    Przekładamy placki masą Zostawiamy masy na boki i wierzch ciasta, smarujemy. Posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy. Smacznego ! ;)
    ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń