Do góry

Desery Przepis na:

Markizy orzechowo-śliwkowe

Markizy orzechowo-śliwkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 3151

Dodano:

Odsłon: 392

Kruche ciasteczka orzechowe, przekładane masą orzechowo-śliwkową. Udekorowane chrupiącym prażonym orzechem włoskim.

Składniki

  • Ciasteczka:
  • Masło - 150g
  • Mąka pszenna - 220g
  • Mielone orzechy (u mnie włoskie) - 60g
  • Cukier puder - 60g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Masa:
  • Masło - 50g (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier puder - 40g
  • Mielone orzechy (u mnie włoskie) - 130g
  • Powidła śliwkowe - 2 łyżki
  • Rum - 2 łyżki
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • Czekolada mleczna - 70g
  • Orzechy włoskie - 20 połówek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Markizy orzechowo-śliwkowe

Przygotowanie

  1. Z tych składników zrobiłam 20 ciasteczek.

    Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (najłatwiej zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Ja rozwałkowywałam ciasto na ok 4mm. Wycinamy ciasteczka np kieliszkiem lub literatką, w zależności od wielkości ciasteczek jaką chcecie osiągnąć.
    Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Ciasteczka trzeba pilnować, aby się nie przypiekły. Studzimy na kratce.

    Prażone orzeszki:
    Teraz też przygotowujemy orzeszki. Potrzebujemy tyle połówek orzechów ile mamy ciastek - czyli u mnie 20szt. Orzechy wkładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku 4-5 minut. U mnie po pieczeniu skórka sama odchodziła, ale jeśli tak się nie stanie nie martwcie się, ze skórką też są dobre.


    Krem:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

    Ostudzone ciasteczka przekładamy kremem.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na każde ciasteczko nakładamy czekoladę i wkładamy orzecha, aby się przykleił.

    Ciastka trzymamy w lodówce całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń