Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marmurek piernikowo-bananowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 110
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2711
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 110
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2711
Składniki
Pierniki grubo posiekaj. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasny puszysty krem. Nie przerywając ucierania, wbijaj po 1 jajku (kolejne dodaj dopiero, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą maślaną). Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami do ucieranego ciasta na zmianę z mlekiem.
Przygotowane w ten sposób ciasto podziel na dwie jednakowe części. Do jednej porcji dodaj suszone banany. Do drugiej wsyp posiekane pierniki oraz kakao.
Foremkę keksową posmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Napełnij jasnym, a następnie ciemnym ciastem. Obie masy lekko przemieszaj łyżką, by powstał marmurkowy wzór. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. i piecz 45 min.
Ostudzone ciasto wyjmij z formy na półmisek. Polej stopioną czekoladą. Wierzch posyp posiekanymi markizami albo pierniczkami.Źródło: Tina