Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22232
Dodano: 10.03.2009
Odsłon: 7534
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Żelatynę zalej 1 szklanką wody. Odstaw, aby spęczniała.
Truskawki wsyp do rondla, dodaj 3/4 cukru. Podgrzewaj mieszając, aż się rozgotują, dodaj 1/3 żelatyny, zmiksuj na gładko, ostudź.
Resztę żelatyny rozpuść podgrzewając.
Maślankę roztrzep z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, 3 łyżki wymieszaj z żelatyną.
Następnie połącz z resztą maślanki. Dodaj ubitą na sztywno śmietankę.
Tortownicę wysmaruj olejem. Najpierw wlej do niej masę maślankową. Następnie na niej rób kleksy z masy truskawkowej każdy lekko mieszając widelcem, aby powstał efekt marmurkowy.
Deser wstaw do lodówki na około godzinę. W tym czasie galaretkę rozrób w dwóch szklankach gorącej wody.
Ostudź. Kiedy marmurek zastygnie, zalej go przygotowaną galaretką. Ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

agnesia96 13 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
To jest po prostu świetne!Najpyszniejszy placek bez pieczenia jaki jadłam.
0 Kto głosował? | Odpowiedz