Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marmurek z truskawkami na orzechowym spodzie"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3811
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 248
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 230
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3811
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 248
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 230
Składniki
Czekoladę posiekaj. Rozbij 3 jajka, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując pod koniec łyżkę cukru. Żółtka utrzyj z masłem i 4 dag cukru. Dolej łyżkę brandy i zmiksuj. Orzechy wymieszaj z proszkiem. Porcjami wsyp do masy maślanej. Dodaj czekoladę. Delikatnie domieszaj pianę z białek. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz je 15 minut w 200 st. Wystudź.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Galaretkę truskawkową rozpuść w 350 ml wrzątku, odstaw do wystudzenia. Pozostałe jajka utrzyj w kąpieli wodnej z 10 dag cukru. Kiedy masa będzie gęsta i kremowa, wlej wino i ubijaj dalej 10 minut. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Masę jajeczną zdejmij z kąpieli wodnej, odstaw na 5 minut, potem połącz ją z żelatyną i schładzaj ok. 25 minut.
Śmietanę ubij, domieszaj do kremu. Truskawki umyj, oczyść. Spód orzechowy ułóż w tortownicy. Ustaw na nim truskawki i zalej je kremem. Schładzaj 8 godzin. Tężejącą galaretkę wylej na krem po około godzinie chłodzenia. Delikatnie przemieszaj widelcem, tak by na wierzchu powstał marmurkowy wzorek. Ciasto udekoruj truskawkami oblanymi polewą czekoladową.
ok. 1 godziny i 45 minut . Chłodzenie ciasta ok. 8 godzin . 1 porcja 260 kcal.Źródło: Tina