Do góry

Desery Przepis na:

Marmurkowy sernik na zimno, piankowy z czarnym kakao

Marmurkowy sernik na zimno, piankowy z czarnym kakao

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 9093

Dodano:

Odsłon: 1103

Sernik na spodzie z Oreo. Sernik dwukolorowy niczym Zebra. Sernik na zimno, może zastąpić tort. Rodzinie bardzo smakował, bo był orzeźwiający a spód chrupiący, pyszny.

Składniki

  • SPÓD CIASTECZKOWY: -500 g.OREO
  • -150 g. masła -100 g. gorzkiej czekolady -1 łyżka czarnego kakao
  • PIANKA SEROWA:
  • -700 ml. wody -4 galaretki cytrynowe -1,5 kg. sera z wiaderka
  • -330 ml.śmietanki 30 % -80 g. cukru pudru
  • CZARNA GALARETKA: -750 ml. wody
  • -3 galaretki przeźroczyste -2 łyżki czarnego kakao
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama
Marmurkowy sernik na zimno, piankowy z czarnym kakao

Przygotowanie

  1. Tortownicę 25 cm. zafoliować, włożyć podkładkę do tortów i zabezpieczyć wyżej boki.
    spód-Ciastka rozkruszyć i rozdrobnić blenderem na żwirek wraz z kakao. Masło rozpuścić z czekoladą, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać część na dno w tortownicy i uklepać palcami. Resztę ułożyć wokół na ok.5 cm.wysokości i docisnąć do rantu.(Można wpierw ten rant natłuścić, będzie łatwiej masa się przyklejała a po wszystkim odklejała.) Masę dokładnie ulepić palcami a potem całość schłodzić, przynajmniej 1 godz.

  2. pianka-Wodę zagotować, odstawić i zaraz tam rozpuścić galaretki.Odstawić do bardzo lekkiego tężenia, od czasu do czasu pomieszać.
    czarna galaretka-Z galaretkami postąpić jak w piance. Kakao rozmieszać z powoli dolewaną galaretką. Można przelać przez sitko, jak źle się rozmiesza. Przelać do pojemnika i odstawić do bardzo lekkiego tężenia.

  3. Śmietankę ubić z pudrem a potem serem. Miksując dolewać lekko tężejące galaretki cytrynowe.
    Masę piankową nalewać proporcjonalnie więcej niż czarną galaretkę do tortownicy. Nalewać naprzemiennie do wyczerpania składników. Schłodzić całą noc w lodówce.

  4. Zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Podłożyć dużą łopatkę pod podkład i przenieść sernik na paterę. (dobrze jak wpierw na paterę położy się kleks masła, albo jakiegoś kremu, zapobiegnie to przesunięciu sernika.) Taki sernik można udekorować czekoladowym kwiatem i będzie to tort serowy. Sernik przetrzymywać w lodówce.

  5. Kroić ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 30 kwietnia Piękny marmur, a o to że smaczny to nawet się nie boję :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń