Do góry

Desery Przepis na:

Marysieńka

Przepis dnia 2014-01-07
Marysieńka

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4726

Dodano:

Odsłon: 9874

Ciasto wg przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami. Pyszne!

Składniki

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 kopiastych łyżek mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki kakao (używam naturalnego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto orzechowe:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 1,5 łyżki miodu
  • Krem: 1/2 l mleka
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej miksować. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 22x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wylać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-40 minut. Gotowe ciasto ostudzić i przekroić na 2 blaty.

  2. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać obie mąki z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać miód i posiekane orzechy. Masę wylać na blaszkę 22x37cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. Ostudzić.

  3. Krem: Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z nim utarte żółtka z cukrem oraz mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i ugotować budyń. Ostudzony zmiksować z miękkim masłem.

  4. Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu kakaowego - 1/2 masy - ciasto orzechowe - 1/2 masy - drugi blat biszkoptu. Odstawić do lodówki. Ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 30 grudnia 2013 to ciasto jest przepyszne, niestety na moim zdjęciu nie prezentuje się tak pięknie jak u Ciebie. Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń