Do góry

Desery Przepis na:

Masa plastyczna z mlekiem w proszku.

Masa plastyczna z mlekiem w proszku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8526

Dodano:

Odsłon: 9071

Masa plastyczna do tortów z mlekiem w proszku jest bardzo prosta i oczywiście smaczniejsza niż ta z glukozą.

Składniki

  • 2 szklanki (o pojemności 250 ml) cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku prawdziwego
  • 2 łyżki mleka zwykłego
  • 1 łyżka masła
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W naczyniu podgrzewamy mleko z masłem. Do miski przesiewamy cukier puder oraz mleko w proszku, dodajemy mleko z masłem. Mieszamy dokładnie, możemy dodać więcej cukru z mlekiem w proszku lub mleka zwykłego by uzyskać odpowiednią gęstość masy.
    Dodajemy barwniki.
    Masa jest bardzo plastyczna, smaczna i bardzo prosta do wykonania.

  2. To są przykładowe torty z tą masą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

modliszka568 23 marca Mi niestety nie wyszła. Jak wlałam masło do proszków to po prostu tam zniknęło, tak jakby go w ogóle nie było. Rozpuściłam więcej masła i wtedy coś już to dało. Niestety nie byłam wstanie pokryć nią tortu, bo bardzo się kruszyła już na etapie wałkowania. Dodałam więc zwykłego mleka, żeby coś z tego wyszło, ale ostatecznie masa była krucha i twarda. Jakoś udało mi się z niej ulepić jedną figurkę, ale dalsze męki sobie odpuściłam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helenapon 13 września 2018 Od zawsze chciałabym ją zrobić ale brakuje mi odwagi. Podziwiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Beata-wz 08 maja 2017 Witam, mam trzy pytania odnośnie tej masy i bardzo proszę o odpowiedź
- czy można masę przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem i przechowywać szczelnie zamkniętą w woreczku lub pojemniku, aby nie wysychała?
- na jakiej wielkości tort starcza masa z tych proporcji?
- na jaką grubość powinna być rozwałkowana masa , aby była "bezpieczna" do nałożenia, ale też nie dominowała - wolę, aby bardziej było czuć smak tortu, a nie masy?
Pozdrawiam

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magda007 11 października 2015 Gogusiu mam kilka pytań. Ponieważ będę pierwszy raz robiła taką masę. Prosiłabym o odpowiedź.
Jakich używasz barwników w proszku, płynie czy żelu?
Czy figurki na tort mogę ulepić dzień przed podaniem tortu czy lepiej nie bo np. się rozpuszczą? Czy masa i figurki wyjdą matowe czy błyszczące? Czy figurki mogę postawić na bitą śmietanę czy lepiej posmarować ciasto z wierzchu np. dżemem lub masą z masłem zanim położę warstwę twojej masy? Dziękuję za odpowiedź:)
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń