Do góry

Desery Przepis na:

Maślane babeczki z borówkami

Maślane babeczki z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2178

Dodano:

Odsłon: 917

Nazwałam je „muffiny 4P” – Proste. Puszyste. Pachnące. Pyszne. ... Polecam!

Składniki

  • ok. 25 babeczek
  • 250g masła
  • 175g cukru
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 40g pełnotłustego mleka w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 100g białej czekolady
  • 400g borówek amerykańskich
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Maślane babeczki z borówkami

Przygotowanie

  1. Borówki myjemy i dokładnie osuszamy.

  2. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej... czyli w rondelku zagotowujemy wodę i kładziemy na niego miskę z połamaną na kostki czekoladą, uważając przy tym, aby dno miski nie miało styczności z wrzątkiem. Kontrolujemy czekoladę w trakcie roztapiania, a gdy widzimy, że zaczyna robić się płynna, mieszamy. Gdy cała czekolada ma już konsystencję śmietany, ściągamy miskę znad pary wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami.

  4. Przygotowujemy składniki suche - mąkę, mleko w proszku i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy do miski.

  5. W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, za każdym razem łącząc je dokładnie z maślaną masą. Teraz w trzech partiach dodajemy składniki suche i również łączymy je dokładnie w jednolitą całość. Na koniec dodajemy płynną czekoladę i po raz ostatni miksujemy do połączenia składników. W tym momencie odkładamy mikser i sięgamy po drewnianą łychę. Do ciasta, które jest już pachnące, jasne i dość gęste wmieszać musimy teraz delikatnie borówki, ale tak, aby ich nie zmaltretować. Gdy już ładnie rozłożą się w cieście, możemy zacząć wypełniać papilotki do ¾ ich wysokości (ciasto nie rośnie jakoś spektakularnie, więc nie trzeba się bać).

  6. Babeczki wrzucamy do rozgrzanego pieca na 20 minut, powinny pięknie się zarumienić, a patyczek wbity w środek babeczki powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać babeczek w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń