Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwałam je „muffiny 4P” – Proste. Puszyste. Pachnące. Pyszne. ... Polecam!
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 14
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 6
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 20
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 133
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla klasycznej piz...
Odsłon: 65
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 14
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 6
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 20
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 133
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla klasycznej piz...
Odsłon: 65
Składniki
Borówki myjemy i dokładnie osuszamy.
Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej... czyli w rondelku zagotowujemy wodę i kładziemy na niego miskę z połamaną na kostki czekoladą, uważając przy tym, aby dno miski nie miało styczności z wrzątkiem. Kontrolujemy czekoladę w trakcie roztapiania, a gdy widzimy, że zaczyna robić się płynna, mieszamy. Gdy cała czekolada ma już konsystencję śmietany, ściągamy miskę znad pary wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami.
Przygotowujemy składniki suche - mąkę, mleko w proszku i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy do miski.
W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, za każdym razem łącząc je dokładnie z maślaną masą. Teraz w trzech partiach dodajemy składniki suche i również łączymy je dokładnie w jednolitą całość. Na koniec dodajemy płynną czekoladę i po raz ostatni miksujemy do połączenia składników. W tym momencie odkładamy mikser i sięgamy po drewnianą łychę. Do ciasta, które jest już pachnące, jasne i dość gęste wmieszać musimy teraz delikatnie borówki, ale tak, aby ich nie zmaltretować. Gdy już ładnie rozłożą się w cieście, możemy zacząć wypełniać papilotki do ¾ ich wysokości (ciasto nie rośnie jakoś spektakularnie, więc nie trzeba się bać).
Babeczki wrzucamy do rozgrzanego pieca na 20 minut, powinny pięknie się zarumienić, a patyczek wbity w środek babeczki powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać babeczek w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.