Do góry

Desery Przepis na:

Maślane ciasteczka bezglutenowe

Maślane ciasteczka bezglutenowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 979

Dodano:

Odsłon: 7649

Ciasteczka można wyciskać za pomocą maszynki jak i przy użyciu foremek. W smaku są idealne - pyszne, kruche - ale trzeba na nie uważać bo są mocno wciągające. :)

Składniki

  • 250g masła opcjonalnie – wegańskiej margaryny
  • 250 g cukru kryształu
  • 500 g bezglutenowej mąki uniwersalnej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • opcjonalnie marmolada
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękkie masło wyrobić ręcznie z cukrem, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto, po chwili dodać jajko oraz 2 żółtka. Gęste ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 12 godzin.

  2. Piekarnik nastawić na 180 stopni C.

    Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Foremkami wycinać ciasteczka i układać na blasze. Można dodatkowo udekorować je marmoladą. Piec do lekkiego przyrumienienia. Z każdym dniem będą coraz doskonalsze.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń