Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Maślane delicje z mascarpone"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3616
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3616
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Przygotuj 6 papierowych papilotek o pojemności 125 ml każda i włóż je we wgłębienia formy do pieczenia muffinek.
Do rondelka wlej mleko, ekstrakt z wanilii, dodaj masło i białą czekoladę połamaną na kosteczki. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż się roztopią i połączą. Ostudź masę. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszaj z cukrem i solą. Następnie wymieszaj łyżką z roztopionymi składnikami, a na końcu z roztrzepanym jajkiem.
Masą napełnij papilotki do 2/3 wysokości, posyp migdałami albo orzeszkami pinii. Piecz 30 min, aż babeczki urosną, zrumienią się, a do patyczka włożonego w środek babeczki nie będzie przyklejało się ciasto. Ostudź muffinki w papilotkach.
Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Ostrym nożem odetnij wierzchy babeczek, nałóż krem i przykryj odciętymi wierzchami. Muffinki schłodź, a tuż przed podaniem oprósz je kakao przetartym przez gęste sitko.
Z kawową nutką
Do rozpuszczonej, jeszcze ciepłej, białej czekolady dodaj 1 łyżkę kawy instant i dokładnie wymieszaj.Źródło: Tina