Do góry

Desery Przepis na:

Maślane rogaliki z budyniem i malinami

Maślane rogaliki z budyniem i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3380

Dodano:

Odsłon: 2531

Delikatne ciasto drożdżowe, a w nim opatulone świeże polskie maliny w towarzystwie aksamitnego budyniu.

Składniki

  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 g swieżych drożdży
  • 40 g (2 łyzki) cukru
  • 430 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła ( u mnie domowej roboty: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,342091807,title,Domowe-maslo-na-2-sposoby,index.html )
  • + odrobina mleka z cukrem do posmarowania
  • Nadzienie:
  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu malinowego (można zastąpić śmietankowym)
  • 3 łyżki cukru
  • maliny (po 2-3 sztuki na rogalik)
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Maślane rogaliki z budyniem i malinami

Przygotowanie

  1. Do ciepłej wody dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, a następnie wkruszamy drożdże i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy niecałe 400 g mąki, dodajemy pozostały cukier i rozpuszczamy masło na małym ogniu, aby go nie przypalić. Do przesianej mąki dodajemy zaczyn z drożdżami i dokładnie mieszamy a następnie wyrabiamy ręką. Ciasto będzie na tym etapie bardzo zbite, nie martwcie się tym. Następnie dolewamy stopniowo przestudzonego masła, jest to bardzo ważne bo inaczej wysoka temperatura mogłaby zabić drożdże czego nie chcemy i poparzyć dłonie (jest to w końcu tłuszcz, który może mieć więcej niż 100 stopni). Gdy masło ''wejdzie w całości w ciasto dosypujemy ta resztkę mąki, która nam została i wyrabiamy do uzyskania przyjemnej w dotyku, nie klejącej się masy. Odstawiamy do wyrośnięcia a w międzyczasie zajmujemy się budyniem.

  2. Z mleka cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń według zaleceń producenta i odstawiamy do wystudzenia (proces przyspieszymy, gdy włożymy garnek z budyniem do miski z zimna woda i lodem). Gdy ciasto już wyrośnie (zajmie mu to niecała godzinę), a budyń będzie już wystudzony przystępujemy do formowania rogalików:
    szczegóły wraz z dokładnymi zdjęciami : http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,342133273,title,Maslane-rogaliki-z-budyniem-i-malinami,index.html

  3. Tak przygotowane rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i pieczemy do momentu ich zrumienienia się tak jak na zdjęciu, około 30 minut. Jakieś 5 minut przed końcem przewidywanego czasu pieczenia smarujemy je mlekiem z cukrem, będą bardziej delikatne i błyszczące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń