Do góry

Desery Przepis na:

Maślane róże

Maślane róże

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 5231

Dodano:

Odsłon: 349

Ciasteczka, które głównie kojarzą się z Bożym Narodzeniem ;) Równie smacznie będą się prezentowały o każdej inne porze roku ;)

Składniki

  • masło 180 g
  • cukier puder 150 g
  • mąka 350 g
  • jajo 1 szt
  • żółtko 1 szt
  • likier amaretto 1-2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Maślane róże

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodać miękkie masło, jajo, żółtko, cukier i likier i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 2 godziny schować do lodówki.

  2. Następnie rozwałkowywać między dwoma kawałkami folii. W razie potrzeby, gdyby ciasto za bardzo się kleiło, to podsypać cukrem pudrem. Z ciasta wykrawać krążki i po 4 układać na siebie jak na zdjęciu.

  3. Następnie chwycić za ostatni krążek i zwinąć w rulonik.

  4. Rulonik przekroić w poprzek na pół i rozłożyć nieco ciasto tworząc płatki róż. Gotowe ciastka przełożyć na tackę i najlepiej na całą noc schować do lodówki.

  5. Następnie przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min. Ostudzić i deser do kawy gotowy :)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń