Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Maślanki w kremie cytrynowym"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 124
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 110
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 124
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 110
Składniki
Przygotuj krem cytrynowy: żółtka, sok z cytryn i cukier puder przełóż do rondelka, wymieszaj i podgrzej. Gdy masa zrobi się ciepła, dodaj masło. Mieszając, podgrzewaj, aż krem zacznie gęstnieć i wyraźnie zjaśnieje. Zdejmij z ognia, mieszaj jeszcze ok. 1 min. Odstaw, by przestygł.
Zrób ciasto: drożdże rozpuść w 1/4 szkl. mleka, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 min. Resztę mąki przesiej do miski, dodaj jajko, masło, sól, resztę cukru i mleka oraz zaczyn. Wyrób gładkie, odstające od ścianek naczynia i dłoni ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godz.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz je wyrób, po czym podziel je na 6 porcji i uformuj bułki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem i odstaw na ok. 20 min.
Piecz 20 min w temp.180 st. Bułeczki lekko przestudź. 6 żaroodpornych kokilek wyłóż pergaminem. Rozłóż w nich krem cytrynowy, na nim połóż bułki. Posyp granatem. Piecz jeszcze 5 min w 180 st. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina