Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, maślane ciasteczka, które przygotujecie z prostych składników. Są tak dobre, że można się nimi zajadać bez końca. Maszynkowce były niezwykle popularne w czasach PRLu i nadal są chętnie robione przez nasze babcie i mamy. Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe.
maszynka do mielenia mięsa ze specjalną końcówką
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4355
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 78
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 58
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 99
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 417
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4355
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 78
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 58
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 99
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 417
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i szczyptę soli. Składniki wymieszać. Następnie dodać posiekane masło, smalec, żółtka oraz śmietanę. Składniki wyrobić na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na noc.
Schłodzone ciasto podzielić na kilka mniejszych części. Do maszynki do mielenia mięsa zamontować specjalną końcówkę do ciastek. Ciasto przepuszczać przez maszynkę.
Maszynkowce piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez około 13 minut.
Upieczone ciastka przełożyć na tackę do wystudzenia. Maszynkowce najlepiej przechowywać w metalowej puszcze - wtedy zachowają świeżość i smak nawet do kilku tygodni.