Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek

Mazurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 634

Dodano:

Odsłon: 23047

Bardzo dobry.

Składniki

  • CIASTO:
  • cukier (puder lub zwykły), 1 szklanka
  • margaryna, 1/2 kostki (posiekać)
  • soda, 1 łyżeczka
  • Miód, 2 łyżki
  • mąka, 1/2 kg
  • mleko lub śmietana, 1/2 szklanki
  • jajka, 2 całe
  • zapach (olejek migdałowy)
  • Masa:
  • mleko, 3 szklanki
  • grysik, 4 łyżki
  • cukier, 1/2 szklanki
  • masło, 25 dkg
  • dżem, kakao, cukier waniliowy
5-6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Mazurek

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto wyrobić. Upiec 3 placki. (Sodę najlepiej rozpuścić w śmietanie i wtedy dodać)

  2. masa: Mleko z grysikiem ugotować, ostudzić. Cukier oraz masło utrzeć i dodawać po łyżce grysiku. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier wanilinowy a do drugiej kakao.

  3. Przekładać placki: smarujemy dzemem (najlepszy z zcarnej porzeczki) na to masa kakaowa, następny placek, dżem, masa waniliowa , następny placek. Polać polewą. Ciasto najlepsze na drugi, trzeci dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dalijka 26 marca 2013 Właściwie to nie wiem dlaczego taka nazwa się u nas przyjęła, bo fakt że typowy mazurek wygląda i smakuje zupełnie inaczej:) Pozdrawiam i również życzę Wesołych Świąt:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 22 marca 2013 Ja je znam pod nbazwa miodowniki powiem szczerze jakos nie przypomina mi w smaku mazurka:-) Mazurki kojarzą mi się raczej z ciężkimi,bardzo słodkimi ciastami z dużą ilością bakalii:-) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 26 kwietnia 2010 u mnie sie na to ciasto mówi mazurek ale może i czeskie:P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń