Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek bakaliowy

Przepis dnia 2014-04-18
Mazurek bakaliowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48466

Dodano:

Odsłon: 11261

Wg mnie najlepszy na świecie mazurek. Pyszne, idealnie kruche ciasto, do tego mieszanka bakalii w syropie.

Składniki

  • ciasto: mąka 40 dkg, cukier puder 15 dkg, margaryna 20 dkg, żółtko 2 szt
  • masa:
  • figi 15 dkg
  • orzechy włoskie 15 dkg
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 5 dkg
  • migdały (płatki) 3 dkg
  • rodzynki 5 dkg
  • cukier 20 dkg
  • woda 1/2 szkl
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zarobić ciasto kruche, 2/3 ciasta rozwałkować,wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem brytfannę. Gdy mamy ciasto na brytfannie należy je przedzielić na połowę, aby powstały dwa mazurki. W szczelinę między mazurkami włożyć kawałek folii aluminiowej, w przeciwnym wypadku podczas pieczenia mazurki skleją się ze sobą. Z 1/3 ciasta zrobić ranty do mazurków (trzeba zrobić wałeczki z ciasta). Ułożyć je na przygotowanych blatach, lekko docisnąć. Blaty nakłuć widelcem, piec w piekarniku o temperaturze 180 st, do momentu, aż ciasto będzie dobrze zrumienione.

    Masa: Z wody i cukru ugotować syrop (próba do nitki*). Figi pokroić w kostkę, orzechy posiekać bardzo drobno. Rodzynki namoczyć w letniej gotowanej wodzie, po 10 minutach odsączyć. Wszystkie bakalie wymieszać z ugotowanym syropem. Masą posmarować mazurki.

  2. Smacznego.

    Uwaga: Z podanych składników wychodzą dwa mazurki.

    *Próba nitki – ochłodzoną kroplę syropu mieszamy między palcami kciukiem i palcem wskazującym – jeżeli przy rozsunięciu palców kropla syropu rozciągnie się wówczas oznacza to, że syrop jest odpowiedni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń