Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazurek bezowy z kremem ananasowym"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 289
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 289
Składniki
Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na 60 minut. Ciastem wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj w kilku miejscach widelcem, piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Do rondelka wlej wodę i wsyp 26 dag cukru. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Następnie cienkim strumieniem wlej ciepły syrop. Całość ubijaj jeszcze przez 5-8 min. Masę bezową przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij na upieczony spód tworząc kratkę i na boki tworząc obwódkę. Piecz 30 min w temp. 120°C.
Pokrojonego na kawałki ananasa rozdrobnij blenderem i przetrzyj przez sitko. Włóż do garnka, dodaj cukier, żółtko, jajko oraz mąkę, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodaj masło oraz sok z cytryny. Przestudzonym kremem wypełnij miejsca w bezowej kratce.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie