Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek bezowy z kremem ananasowym

Mazurek bezowy z kremem ananasowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Mazurek bezowy z kremem ananasowym"

Składniki

  • 30 dag mąki tortowej
  • 5 dag cukru
  • 10 dag drobno zmielonych migdałów
  • 18 dag zimnego masła lub margaryny
  • 2 jajka Na bezę: 4 białka
  • 30 dag cukru
  • 60 ml wody Na krem: 20 dag świeżego obranego ananasa
  • 2 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na 60 minut. Ciastem wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj w kilku miejscach widelcem, piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.

  2. Do rondelka wlej wodę i wsyp 26 dag cukru. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Następnie cienkim strumieniem wlej ciepły syrop. Całość ubijaj jeszcze przez 5-8 min. Masę bezową przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij na upieczony spód tworząc kratkę i na boki tworząc obwódkę. Piecz 30 min w temp. 120°C.

  3. Pokrojonego na kawałki ananasa rozdrobnij blenderem i przetrzyj przez sitko. Włóż do garnka, dodaj cukier, żółtko, jajko oraz mąkę, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodaj masło oraz sok z cytryny. Przestudzonym kremem wypełnij miejsca w bezowej kratce.

  4. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń