Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurki tradycyjnie pieczemy w okresie Wielkanocnym. Możemy je przygotować na spodzie kruchym, biszkoptowym lub makaronikowym. przekłada się je różnym masami i marmoladą lub dżemem, dekoruje się bakaliami, lukrem lub owocami. Kształty mazurka również mogą być różne, od prostokątnego, poprzesz owalne, trójkątne lub kwadratowe. Jednym z klasycznych mazurków Wielkanocnych jest mazurek kajmakowy, który piekłam po raz pierwszy. Spód z ciasta kruchego, przełożony kwaskowatym dżemem porzeczkowym oraz masą kajmakową. Masą możemy częściowo udekorować ciasto. Polecam!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26037
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3554
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1459
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26037
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3554
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1459
Składniki
Ciasto: z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt 1cm większy od wymiarów formy, przekładamy do blaszki, dociskamy palcami. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy je dżemem. Pieczemy około 20 minut (aż boki nabiorą złotego koloru). Wyciągamy i zostawiamy do ostudzenia
Masa: masło ucieramy na jasną, puszystą masę, dodajemy po łyżce kajmaku. 2/3 masy rozprowadzamy na ostudzonym cieście, wyrównujemy nożem lub szpatułką. Pozostały krem przekładamy do szprycy i dekorujemy mazurek. Posypujemy orzechami, z moreli i płatków migdałowych układamy kwiatuszki. Przechowujemy w lodówce.