Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurki tradycyjnie pieczemy w okresie Wielkanocnym. Możemy je przygotować na spodzie kruchym, biszkoptowym lub makaronikowym. przekłada się je różnym masami i marmoladą lub dżemem, dekoruje się bakaliami, lukrem lub owocami. Kształty mazurka również mogą być różne, od prostokątnego, poprzesz owalne, trójkątne lub kwadratowe. Jednym z klasycznych mazurków Wielkanocnych jest mazurek kajmakowy, który piekłam po raz pierwszy. Spód z ciasta kruchego, przełożony kwaskowatym dżemem porzeczkowym oraz masą kajmakową. Masą możemy częściowo udekorować ciasto. Polecam!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1028
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 948
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12831
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1028
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 948
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12831
Składniki
Ciasto: z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt 1cm większy od wymiarów formy, przekładamy do blaszki, dociskamy palcami. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy je dżemem. Pieczemy około 20 minut (aż boki nabiorą złotego koloru). Wyciągamy i zostawiamy do ostudzenia
Masa: masło ucieramy na jasną, puszystą masę, dodajemy po łyżce kajmaku. 2/3 masy rozprowadzamy na ostudzonym cieście, wyrównujemy nożem lub szpatułką. Pozostały krem przekładamy do szprycy i dekorujemy mazurek. Posypujemy orzechami, z moreli i płatków migdałowych układamy kwiatuszki. Przechowujemy w lodówce.