Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10127

Dodano:

Odsłon: 7004

najprostszy mazurek i moim zdaniem najsmaczniejszy :-)

Składniki

  • Ciasto:
  • masło 30 dag
  • cukier 15 dag
  • żółtka 4
  • mąka 0,5 kg
  • woda 50 ml
  • Masa:
  • masa kajmakowa (u mnie truflowa) 38-40 dag
  • masło do masy 10 dag
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: utrzeć miękkie masło z cukrem do uzyskania białej i gładkiej masy. Nadal miksując dodawać po kolei żółtka z odrobiną wody, a na koniec mąkę. Ciasto schłodzić w lodówce około godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ciasto podzielić na 2 cześci. 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę (22 x 27cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, z reszty uformować brzegi mazurka i ułożyć je w blaszce. Z ciasta, które mi pozostało zrobiłam listki do dekoracji. Ciasto lekko ponakłuwać widelcem i piec od 15 do 20 minut, wystudzić.

  2. Masa: Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać masę kajmakową, ucierając do połączenia składników.
    Wystudzone ciasto posmarować masą i ozdobić według uznania. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń