Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki deser, polecam nie tylko w Wielkanoc.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113038
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 753
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 568
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113038
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 753
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 568
Składniki
Mąki przesiałem i wymieszałem z cukrem pudrem. Dodałem masło oraz jajko i ugniatałem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto włożyłem do foliowego woreczka i chłodziłem w lodówce przez około godzinę.
Blaszkę (25x25cm) wyłożyłem papierem do pieczenia, piekarnik nagrzałem do 190 stopni i podpiekałem ciasto przez około 20 minut.
Na ostudzony spód wyłożyłem dżem (u mnie czarna porzeczka), a następnie kajmak (u mnie słony karmel). Z wierzchu posypałem bakaliami i ziarnami, jak zawsze u mnie - takimi jakie były w domu.
Płatki migdałowe i słonecznik podsmażyłem na suchej patelni. Nabierają wtedy zdecydowanie wyraźniejszego smaku. Mazurek przechowuję w lodówce.
Przemycamy zdrowie: Do masy kajmakowej można dodać odrobinę otrębów, płatków owsianych, siemienia lnianego, ostropestu, kurkumy.