Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2658

Dodano:

Odsłon: 2660

Pyszny, łatwy i szybki mazurek nie tylko na święta wielkanocne.

Składniki

  • mąka, 300g
  • cukier puser, 100g
  • schłodzona margaryna, 200g
  • śmietana, 1 łyżka
  • krem, KAJMAKOWY
  • mleko w proszku, 100g
  • cukier, 150g
  • margaryna, 100g
  • cukier wanilinowy, 1 łyżka
  • woda, 50 ml
> 6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Mazurek kajmakowy

Przygotowanie

  1. Mąkę zmieszać z cukrem pudrem i posiekać z margaryną. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki zapakowane w folię spozywczą.

  2. Rozgrzać piekarnik do 200 st.

  3. Ciastem wylepić prostokątną formę, tak aby miało grubość ok 1 cm. Piec 15 minut.

  4. Przygotować krem: Stopić margarynę. Nie studzić. Do miksera wsypać sypkie składniki kremu, dolać wrzącą wodę i miksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać ciepłą mrgarynę i ubijać z pozostałymi składnikami.

  5. Ciepły krem rozprowadzić na ciepłym cieście i pozostawić do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń