Do góry

Desery Przepis na:

mazurek kokosowo- wiśniowy

mazurek kokosowo- wiśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 18651

Dodano:

Odsłon: 12582

taki sobie w tym roku wymysliłam ;)) Przepis jest na dwa mazurki 10cm/35cm

Składniki

  • ciasto kruche: szklana mąki pszennej
  • 2-3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 150 g zimnego masła
  • krem kokosowy: 100 ml mleka
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 maly budyń lu 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • masa wiśniowa: 3/4 słoika dżemu wiśniowego
  • pół galaretki wiśniowej
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy na godzinke do lodówki.

    Ja zawsze zagniatam wylepiam blachę i wtedy wstawiam do lodówki ;)

  2. odlewamy troche mleka i rozrabiamy w nim mąke z proszkiem budyniowym. Reszte mleka zagotowujemy, dodajemy wiórki kokosowe I gotujemy gęsty budyń.

    Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu.

  3. dżem przekładamy do garnka, gdy są większe częsci rozdrabniamy blenderem, gotujemy na malym gazie ok 10 -15 minut.

    Ja dodałam jeszcze pod koniec gotowania pół galaretki bo chciałam mieć bardziej zwarty ale nie jest to konieczne

  4. na ciasto kruche rozsmarowujemy krem kokosowy, na to dżem wiśniowy i dowolnie dekorujemy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ups 07 kwietnia 2017 Brawo!!!! surowa mąka, jajko- bez pieczenia.. na pewno bardzo smaczne .....

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń