Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek różany"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 180
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 80
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 62
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 180
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 80
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 62
Składniki
Jogurt przełóż na sitko wyłożone gazą. Wstaw do lodówki do osączenia na 8 godzin. Następnie wyjmij z lodówki i zostaw na 2 godziny, aby się ogrzał do temperatury pokojowej.
Do miski włóż żółtka, całe jajko oraz cukier puder, utrzyj na gładką masę. Do przesianej mąki dodaj zimną margarynę i posiekaj nożem. Następnie dodaj masę żółtkową, szybko zagnieć ciasto.
Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 1 godz. Oderwij kawałek ciasta. Ulep z niego zajączki. Pozostałym ciastem wyłóż dno tortownicy, ułóż zajączki. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 25--30 minut w temperaturze 180° C. Wystudź.
Mazurek posmaruj konfiturą. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Do miski włóż jogurt. Stopniowo, po łyżce, dodawaj przestudzoną czekoladę, ucierając mikserem. Gdy polewa zacznie gęstnieć, posmaruj nią wierzch ciasta. Śmietankę podgrzej i rozpuść w niej ciemną czekoladę. Zrób z niej dekoracyjny napis.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut. Porcja: 440 kilokalorii.