Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek różany"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 24
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3498
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 111
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 24
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3498
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 111
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Składniki
Jogurt przełóż na sitko wyłożone gazą. Wstaw do lodówki do osączenia na 8 godzin. Następnie wyjmij z lodówki i zostaw na 2 godziny, aby się ogrzał do temperatury pokojowej.
Do miski włóż żółtka, całe jajko oraz cukier puder, utrzyj na gładką masę. Do przesianej mąki dodaj zimną margarynę i posiekaj nożem. Następnie dodaj masę żółtkową, szybko zagnieć ciasto.
Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 1 godz. Oderwij kawałek ciasta. Ulep z niego zajączki. Pozostałym ciastem wyłóż dno tortownicy, ułóż zajączki. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 25--30 minut w temperaturze 180° C. Wystudź.
Mazurek posmaruj konfiturą. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Do miski włóż jogurt. Stopniowo, po łyżce, dodawaj przestudzoną czekoladę, ucierając mikserem. Gdy polewa zacznie gęstnieć, posmaruj nią wierzch ciasta. Śmietankę podgrzej i rozpuść w niej ciemną czekoladę. Zrób z niej dekoracyjny napis.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut. Porcja: 440 kilokalorii.