Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie za słodkie mazurki Wam odpowiadają, to ta propozycja z pewnością stanie się jedną z Waszych ulubionych wersji mazurka. Zobaczcie, jak łatwo go zrobić.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5844
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12559
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5274
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5844
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12559
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5274
Składniki
Mąkę, masło i cukier puder umieszczam w misce, zagniatam najpierw delikatnie i na koniec dodaję żółtka. Zagniatam ciasto w kulkę, zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto w prostokąt o rozmiarze 20x25 cm. Z pozostałego ciasta formuję dowolne boczki. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika i zabieram się za masę śmietankową.
Masło rozpuszczam. Śmietanę, mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszam w rondelku, następnie dodaję rozpuszczone masło i całość gotuję, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowaną masę wylewam na ciasto. Czekoladę rozpuszczam w podgrzanym mleku i wylewam na masę śmietankową. Końcówką widelca robię wzorki, dodaję na górę ulubione bakalie lub owoce liofilizowane i odstawiam mazurka do zastygnięcia. Mazurek śmietankowo-czekoladowy gotowy. Smacznego :)