Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie za słodkie mazurki Wam odpowiadają, to ta propozycja z pewnością stanie się jedną z Waszych ulubionych wersji mazurka. Zobaczcie, jak łatwo go zrobić.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11287
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1206
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11829
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1678
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11287
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1206
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11829
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1678
Składniki
Mąkę, masło i cukier puder umieszczam w misce, zagniatam najpierw delikatnie i na koniec dodaję żółtka. Zagniatam ciasto w kulkę, zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto w prostokąt o rozmiarze 20x25 cm. Z pozostałego ciasta formuję dowolne boczki. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika i zabieram się za masę śmietankową.
Masło rozpuszczam. Śmietanę, mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszam w rondelku, następnie dodaję rozpuszczone masło i całość gotuję, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowaną masę wylewam na ciasto. Czekoladę rozpuszczam w podgrzanym mleku i wylewam na masę śmietankową. Końcówką widelca robię wzorki, dodaję na górę ulubione bakalie lub owoce liofilizowane i odstawiam mazurka do zastygnięcia. Mazurek śmietankowo-czekoladowy gotowy. Smacznego :)