Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super przepis na świąteczną słodkość :)
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 79
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 41
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 79
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 41
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem. Dodać szczyptę soli. Dołożyć pokrojoną w kostkę margarynę i zarobić nożem.
Wbić żółtka. Wymieszać. Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i ochładzać 2 godziny. Następnie ciasto podzielić na 2 porcje, każdą rozwałkować.
Z pergaminu wyciąć szablon w kształcie jajka. Przykładać go do ciasta i obrysowując ostrym nożykiem, wyciąć dwie identyczne pisanki. Ostrożnie ułożyć je na blachach, przykrytych natłuszczonym pergaminem.
Pisanki nakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temp. 190°C. Ostudzić.
Jeden placek posmarować marmoladą, przykryć drugim. Ponownie posmarować marmoladą (jeśli ma być dekorowany marcepanem).
Rozwałkować 1/2 marcepana, przykryć pisankę. Resztę podzielić na porcje, zabarwić na różne kolory.
Rozwałkować 1/2 marcepana, przykryć pisankę. Resztę podzielić na porcje, zabarwić na różne kolory.