Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek tradycyjny wg prababci

Mazurek tradycyjny wg prababci

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4194

Dodano:

Odsłon: 25316

U każdego znajdzie się przepis przekazywany od pokoleń. U mnie jest to właśnie przepis na mazurka tradycyjnego, którego piekła moja prababcia, piecze babcia, mama no i ja. Ten mazurek to nr. 1 wśród ciast, które najbardziej lubię. Najlepszy z najlepszych. Obowiązkowo nie może go zabraknąć na każde Święta :)

Składniki

  • 1 żółtko 1 jajko
  • 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu
  • 15 dag masła 3 łyżki śmietany
  • 60 dag mąki 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • Masa:
  • 1/2 litra mleka 4 1/2 łyżki grysiku (kopiaste!)
  • 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła
  • 1/2 kieliszka brandy lub czystej wódki sok z cytryny
  • żółtko z częścią białka
  • Ponadto:
  • powidła (najlepiej śliwkowe, ja dałam jabłkowe) polewa czekoladowa kokos
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Mazurek tradycyjny wg prababci

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy z miodem. W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem i sodą i śmietanę. Dokładnie zarabiamy, a następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach ok. 30/23 cm (zwykła, duża blacha) i pieczemy 20 minut w 180*C. Spody dokładnie studzimy (oddzielone od siebie papierem do pieczenia).

  2. Gotujemy grysik. Mieszamy mleko z cukrem i grysikiem i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy, aby zgęstniało i odstawiamy do ostudzenia. Gdy grysik jest już przestudzony, ale nadal lekko ciepły dodajemy masło i mieszamy, aby się rozpuściło, studzimy całkowicie. Następnie dodajemy żółtko z odrobiną białka, alkohol, sok z cytryny i wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników!)

  3. Na 1 spód wykładamy powidła, przykrywamy kolejnym ciastem, przekładamy masą grysikową, przykrywamy ostatnim plackiem. polewamy czekoladą i posypujemy kokosem. Ciasto musi poleżeć tak 1 dzień, aby zmiękło. Na 2 dzień jest przepyszne.

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 24 października 2014 Zarąbiście smaczny, uwielbiany przez moją rodzinkę, posiadasz super wałek,muszę sobie taki sprawić -)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dodusia222 24 października 2014 Raczej w pieczeniu ciast orłem nie jestem,ale to ciacho jest tak apetyczne że na pewno przepis wykorzystam.Pozdrawiam!!!!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 24 października 2014 Marysiu, korzystam z tego przepisu od wielu lat i powtórzę za Tobą- najlepszy z najlepszych!!! nie wyobrażam sobie świąt bez niego :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń