Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. Smakuje wybornie i wygląda cudownie ;)
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 23
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 137
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 597
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 23
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 137
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 597
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Bakalie kroimy i zalewamy wódką rozcieńczoną wodą. Płyn powinien przykryć owoce. Postawiamy na 3-4 godziny.
Masę ubijamy na parze, więc jej przygotowanie rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku. Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum, układamy na garnku miskę i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Ubijamy, aż masa zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści . Tak ubitą masę ściągamy z garnka i pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). Kiedy nasza masa będzie już chłodna, w drugiej misce ucieramy masła i dodajemy do nich powoli masę jajeczną cały czas ubijając masa. Całość ucieramy do połączenia składników. Dodajemy bakalie (wraz z płynem, jeśli jeszcze nam jakiś pozostał). Masę dokładnie mieszamy i przekładamy nią wafle robiąc 3 warstwy. Przykrywamy ściereczką na której umieszczamy coś ciężkiego (żeby nasze wafle się nie wywinęły) i pozostawiamy na noc do skruszenia. Smacznego ;)