Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z czekoladą (vege)

Mazurek z czekoladą (vege)

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1006

Dodano:

Odsłon: 3325

Dzisiaj wegańska wersja mazurka :) Wielkanoc kojarzy się jednoznacznie z jajkiem, ale przecież weganie też muszą coś jeść :):):)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki musu jabłkowego
  • 125 g KASI (dla wegan – z olejów roślinnych)
  • Polewa:
  • 50 g KASI (j. w.)
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • Dodatkowo:
  • Suszone owoce
  • dżem
  • Mielone migdały
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5-7 mm, wykrawam prostokąt i układam na blaszce wyłożonej papierem. Z reszty robię rant i układam na cieście.
    Ciasto nakłuwam w kilku miejscach widelcem i wstawiam do piekarnika (180 stopni) na 20-25 minut, aż zrobi się rumiane. Odstawiam do wystygnięcia.
    Składniki na polewę wkładam do rondelka, podgrzewam i mieszam, aż do rozpuszczenia. Następnie polewę wylewam na schłodzone ciasto. Odstawiam do przestygnięcia.
    Ciasto dekoruję suszonymi owocami i dżemem. U mnie to morele i dżem morelowy. Posypuję mielonymi migdałami.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń