Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z kajmakiem i kremem budyniowym

Mazurek z kajmakiem i kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 428

Dodano:

Odsłon: 3896

Pyszny mazurek na kruchym spodzie.

Składniki

  • - 175g mąki pszennej,
  • - 25g cukru pudru,
  • - 100g schłodzonego masła 82%,
  • - 1 łyżka śmietany 18%,
  • - 1 żółtko,
  • Wypełnienie
  • - 1/3 puszki kajmaku,
  • - 6-8 łyżek kremu budyniowego,
  • - 3-4 kostki mlecznej czekolady.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i miksujemy/wyrabiamy. Można także zrobić to ręcznie. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
    Po upływie godziny rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4mm i wycinamy z niego kształt pisanki. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około 30-60 minut.
    Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakłuwamy je widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, do zarumienienia. Po upieczeniu, studzimy.

    Wypełnienie
    Smarujemy kajmakiem spody mazurków. Następnie nakładamy krem budyniowy. Całość obsypujemy mleczną czekoladą.

    *Przepis na krem budyniowy znajdziecie na moim blogu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń