Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny mazurek na kruchym spodzie.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 403
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1787
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 356
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 403
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1787
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 356
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i miksujemy/wyrabiamy. Można także zrobić to ręcznie. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie godziny rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4mm i wycinamy z niego kształt pisanki. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około 30-60 minut. Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakłuwamy je widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, do zarumienienia. Po upieczeniu, studzimy. Wypełnienie Smarujemy kajmakiem spody mazurków. Następnie nakładamy krem budyniowy. Całość obsypujemy mleczną czekoladą. *Przepis na krem budyniowy znajdziecie na moim blogu.