Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z marcepanem, migdałami, orzechami i żurawiną

Mazurek z marcepanem, migdałami, orzechami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7562

Dodano:

Odsłon: 1985

Jeden z naszych ulubionych.)

Składniki

  • 25 dkg. mąki pszennej, 10 dkg. masła, 5 dkg. cukru pudru, 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
  • 25 dkg. marcepanu
  • Masa: 10 dkg. mielonych migdałów, 10 dkg. mielonych orzechów laskowych
  • 20 dkg. masła, 15 dkg. cukru pudru, 15 dkg. żurawiny suszonej,2 jajka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mazurek z marcepanem, migdałami, orzechami i żurawiną

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    W tym czasie przygotować masę. Masło rozpuścić w garnku, do wystudzonego dodać jajka, roztrzepać, następnie dodać cukier, migdały i orzechy mielone. Wszystko dokładnie wymieszać. Wsypać żurawinę i również wymieszać.
    Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować i przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec ok.20 minut. Następnie ciasto wyjąć i na jeszcze ciepłe zetrzeć na grubych oczkach marcepan, a na wierzch wylać przygotowaną masę migdałowo-orzechową. Wstawić do piekarnika /180st.C/ na ok.30 minut.
    Wyjąć z piekarnika, wystudzić i dowolnie udekorować.
    SMACZNEGO i Wesołych Świąt!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń