Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten mazurek ma wszystkie mazurki pod sobą, tak mówi mój mąż. Dwie deseczki przełożone kajmakiem. Na górnej deseczce uprażone w maśle i miodzie orzechy i to wszystko.
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 2076
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1160
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 167
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 2076
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1160
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 167
Składniki
Mąkę pszenną i krupczatkę przesypać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Opsypywać mąkq masło i tarkę, to ułatwia ścieranie . Dodać cukier, jajka, sodę i miód wymieszane w mleku. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Dwie na deseczki a trzecia na wałeczek. Może być nieco mniejsza. Rozwałkować placek do wymiarów blaszki. U mnie 25x25 cm. Blaszkę nalepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczenie placka 15 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem cukru i miodu. Dodać orzechy. Podgrzewać i mieszać. Orzechy ładnie oblepią się masą. Drugi placek też rozwałkować do wymiarów blaszki. Zrobić wałeczek albo ozdobną ramkę z trzeciego kawałka ciasta. Na wierzchu rozłożyć przygotowane orzechy. Masa może być gorąca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-18 min.
Wystudzić deseczki. Pierwszy placek posmarować kajmakiem. Nałożyć drugi placek z orzechami. I to wszystko. Zajadać nalepiej następnego dnia. Smacznego.