Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten mazurek ma wszystkie mazurki pod sobą, tak mówi mój mąż. Dwie deseczki przełożone kajmakiem. Na górnej deseczce uprażone w maśle i miodzie orzechy i to wszystko.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8665
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1273
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10293
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4671
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 747
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8665
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1273
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10293
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4671
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 747
Składniki
Mąkę pszenną i krupczatkę przesypać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Opsypywać mąkq masło i tarkę, to ułatwia ścieranie . Dodać cukier, jajka, sodę i miód wymieszane w mleku. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Dwie na deseczki a trzecia na wałeczek. Może być nieco mniejsza. Rozwałkować placek do wymiarów blaszki. U mnie 25x25 cm. Blaszkę nalepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczenie placka 15 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem cukru i miodu. Dodać orzechy. Podgrzewać i mieszać. Orzechy ładnie oblepią się masą. Drugi placek też rozwałkować do wymiarów blaszki. Zrobić wałeczek albo ozdobną ramkę z trzeciego kawałka ciasta. Na wierzchu rozłożyć przygotowane orzechy. Masa może być gorąca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-18 min.
Wystudzić deseczki. Pierwszy placek posmarować kajmakiem. Nałożyć drugi placek z orzechami. I to wszystko. Zajadać nalepiej następnego dnia. Smacznego.