Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki placek z bakaliami.
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6630
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 873
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 266
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6630
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 873
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 266
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puch i dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierać. Następnie dodać wymieszane mąki. A na koniec pianę z białek. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełosyć do formy. Pieczenie - 200 stopni do chwili, aż zrobi się rumiana skórka ok 15 min. Wyjąć ciasto i wyłożyć na nie powidła wymieszane z żółtkiem. Przykryć pozostałym ciastem. Ponownie włożyć do piekarnika na 15 min. Wyjąć ciasto i zrobić wałeczek/ ramkę wokół z kruchego ciasta. Ponownie wrócić do pieczenia - 20 min. Kruche ciasto na wałeczek - masło posiekać z mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać 2 łyżeczki cukru, jajko. Zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 15 min. Polewa - masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier kakao, wodę i podgrzewać, jednocześnie mieszając, do chwili, aż wszystkie składniki się połączą. Powstanie błyszcząca masa. Przestudzoną polewę wylać na wystudzony placek. Udekorować bakaliami wg uznania. Może to być taka wiejska chata z ogrodem. Smacznego.