Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-09-2014
Już od kilku dni chodziła za mną drożdżówka, ale zawsze brak czasu :) Wreszcie dzisiaj postanowiłam zrobić taką, troszkę pracochłonna ale jaka pyszna.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8677
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7280
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4981
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327952
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8677
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7280
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4981
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327952
Składniki
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut). Do ciasta dodajemy roztopione masło lub margarynę, jajko i żółtka oraz ser, mieszamy dosypujemy 3,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut. Jabłka skrobiemy, ścieramy na tarce i prażymy na łyżce masła w garnku, dodajemy cukier jak są kwaśne i cynamon Podrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt. Na każdy prostokąt nakładamy usmażone jabłka, zwijamy roladkę, przy jednym brzegu zostawiamy trochę wolnego ciasta by roladka się skleiła.
Ten bok przy sklejeniu roladki ugniatamy palcem na płasko i nacinamy nożem, około centymetra.
Zwijamy roladkę w ślimaka i wstawiamy na środek do tortownicy (u mnie o średnicy 30 cm.). Tak robimy z pozostałymi pociętymi roladkami ale ich nie zawijamy w ślimaka, lecz owijamy tego pierwszego.
Wstawiamy do piekarnika na 45 minut i pieczemy w 170 * Po upieczeniu lukrujemy utartym cukrem pudrem ze śmietaną i sokiem z cytryny.