Desery Przepis na:
Mega drożdżówka serowa z jabłkami i cynamonem.

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8524
Dodano: 11.09.2014
Odsłon: 78640
Składniki
- 200 ml ciepłego mleka
- 1/3 kostki drożdży (ok. 30 g )
- 1/3 kostki masła (ok. 70 g ) lub margaryny
- 2 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g twarogu (u mnie klinek)
- 6 średnich jabłek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cynamonu
- cukier jak kwaśne jabłka ok 3 łyżki
- lukier 2 łyżki śmietany 18%, 1 szklanka cukru pudru, łyżka soku z cytryny
5-6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
Do ciasta dodajemy roztopione masło lub margarynę, jajko i żółtka oraz ser, mieszamy dosypujemy 3,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Jabłka skrobiemy, ścieramy na tarce i prażymy na łyżce masła w garnku, dodajemy cukier jak są kwaśne i cynamon
Podrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt. Na każdy prostokąt nakładamy usmażone jabłka, zwijamy roladkę, przy jednym brzegu zostawiamy trochę wolnego ciasta by roladka się skleiła. -
Ten bok przy sklejeniu roladki ugniatamy palcem na płasko i nacinamy nożem, około centymetra.
-
Zwijamy roladkę w ślimaka i wstawiamy na środek do tortownicy (u mnie o średnicy 30 cm.). Tak robimy z pozostałymi pociętymi roladkami ale ich nie zawijamy w ślimaka, lecz owijamy tego pierwszego.
-
Wstawiamy do piekarnika na 45 minut i pieczemy w 170 *
Po upieczeniu lukrujemy utartym cukrem pudrem ze śmietaną i sokiem z cytryny.
Komentarze do przepisu (26)

komputer11 14 września 2014Zgłoś do usunięcia
jakich uzylaś drożdzy ? bo moje mają 42 g w opakowaniu (drożdże babuni) ... Odpowiedzi: 4 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

komputer11 13 września 2014Zgłoś do usunięcia
ile dodać masła ? Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 12 września 2014Zgłoś do usunięcia
PIĘKNOŚCI !!SUPER UDANE CIACHO... Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

EVAMI 12 września 2014Zgłoś do usunięcia
Czy moge użyć suszonych drożdży ? Od 12 lat nie widziałam świeżych drożdży Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 11 września 2014Zgłoś do usunięcia
Ciekawy przepis, a takiego lukru jeszcze nie robiłam, do szybkiego wypróbowania :)) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

smakoszka1950 11 września 2014Zgłoś do usunięcia
Brawo!! Super pomysł!! Nareszcie jakiś innowacyjny przepis. ciasto wygląda cudnie i z pewnością też tak smakuje. Już zapisałam. Muszę takie upiec !! Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 11 września 2014Zgłoś do usunięcia
Pyszne cudo :-) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

anulka12 11 września 2014Zgłoś do usunięcia
Wspaniała, piękna i strasznie smaczna. taką chętnie bym zjadła. Super pokazane etapy. Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 11 września 2014Zgłoś do usunięcia
Przepiękna i do tego "kubal" mleka -) Odpowiedzi: 3 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 11 września 2014Zgłoś do usunięcia
coś wspaniałego ! Odpowiedzi: 1 ▼8 Kto głosował? | Odpowiedz