Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9243
Dodano: 11.09.2014
Odsłon: 79068
5-6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
Do ciasta dodajemy roztopione masło lub margarynę, jajko i żółtka oraz ser, mieszamy dosypujemy 3,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Jabłka skrobiemy, ścieramy na tarce i prażymy na łyżce masła w garnku, dodajemy cukier jak są kwaśne i cynamon
Podrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt. Na każdy prostokąt nakładamy usmażone jabłka, zwijamy roladkę, przy jednym brzegu zostawiamy trochę wolnego ciasta by roladka się skleiła.
Ten bok przy sklejeniu roladki ugniatamy palcem na płasko i nacinamy nożem, około centymetra.
Zwijamy roladkę w ślimaka i wstawiamy na środek do tortownicy (u mnie o średnicy 30 cm.). Tak robimy z pozostałymi pociętymi roladkami ale ich nie zawijamy w ślimaka, lecz owijamy tego pierwszego.
Wstawiamy do piekarnika na 45 minut i pieczemy w 170 *
Po upieczeniu lukrujemy utartym cukrem pudrem ze śmietaną i sokiem z cytryny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (26)

komputer11 14 września 2014Zgłoś do usunięcia
jakich uzylaś drożdzy ? bo moje mają 42 g w opakowaniu (drożdże babuni) ... Odpowiedzi: 4 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

komputer11 13 września 2014Zgłoś do usunięcia
ile dodać masła ? Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 12 września 2014Zgłoś do usunięcia
PIĘKNOŚCI !!SUPER UDANE CIACHO... Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

EVAMI 12 września 2014Zgłoś do usunięcia
Czy moge użyć suszonych drożdży ? Od 12 lat nie widziałam świeżych drożdży Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 11 września 2014Zgłoś do usunięcia
Ciekawy przepis, a takiego lukru jeszcze nie robiłam, do szybkiego wypróbowania :)) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

smakoszka1950 11 września 2014Zgłoś do usunięcia
Brawo!! Super pomysł!! Nareszcie jakiś innowacyjny przepis. ciasto wygląda cudnie i z pewnością też tak smakuje. Już zapisałam. Muszę takie upiec !! Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 11 września 2014Zgłoś do usunięcia
Pyszne cudo :-) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

anulka12 11 września 2014Zgłoś do usunięcia
Wspaniała, piękna i strasznie smaczna. taką chętnie bym zjadła. Super pokazane etapy. Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 11 września 2014Zgłoś do usunięcia
Przepiękna i do tego "kubal" mleka -) Odpowiedzi: 3 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 11 września 2014Zgłoś do usunięcia
coś wspaniałego ! Odpowiedzi: 1 ▼8 Kto głosował? | Odpowiedz