Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawał w pełni, więc to jedyna okazja aby bez żadnych wyrzutów sumienia zajadać się przepysznymi smakołykami. Dzisiaj zapraszam na mega pączki, które smakują dużo lepiej niż z najlepszej cukierni. Spróbujcie sami. :)
bardzo bardzo czekoladowe, chrupiące i aromatyczne ciastka, coś w sam raz dla...
Odsłon: 3214
Do środka jaja możemy przed sklejeniem włożyć pakowane słodycze,małą zabawkę...
Odsłon: 1256
Bardzo polecam dla osób, które nie lubią stać w kuchni. Idealne na codzień ja...
Odsłon: 288
Słodka pascha z dużą ilością bakalii i syropem różanym. Tradycyjny wielkanocn...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka tyrolska zrobiona z łopatki wieprzowej, pro...
Odsłon: 144
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 12705
Bardzo polecam dla osób, które nie lubią stać w kuchni. Idealne na codzień ja...
Odsłon: 288
Słodka pascha z dużą ilością bakalii i syropem różanym. Tradycyjny wielkanocn...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka tyrolska zrobiona z łopatki wieprzowej, pro...
Odsłon: 144
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 12705
Składniki
W misce rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru i zostawiamy na ok. 15 min w ciepłym miejscu. W tym samym czasie rozpuszczamy margarynę i pomału dodajemy śmietanę. Cały czas mieszamy i uważamy, aby się nie zważyło. Tak przygotowany tłuszcz ze śmietaną zostawiamy do wystygnięcia. Do drożdży wbijamy jajka i żółtka, mocno roztrzepujemy (można użyć miksera). Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, szczyptę soli i ostudzony tłuszcz ze śmietaną. Całość ucieramy przy pomocy miksera z użyciem końcówki do ciast drożdżowych, a jeśli nie mamy to przy pomocy drewnianej łyżki. Gotowe ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wykrawamy pączki, najlepiej za pomocą małej szklaneczki i nadziewamy powidłami albo gotowym kremem czekoladowym. Tak przygotowane pączki układamy na blaszkę opruszoną delikatnie mąką, wkładamy do delikatnie nagrzanego piekarnika (nie zamykamy) i pozostawiamy na ok.5 min aby jeszcze troszkę wyrosły. W garnku rozpuszczamy smalec, mocno rozgrzewamy (aby sprawdzić czy jest dobry najlepiej wrzucić kawałek ziemniaka, gdy wypłynie, można zacząć smażyć pączki). Pączki smażymy do zarumienienia, ok. 5 min. obracając je co jakiś czas. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Zimne pączki lukrujemy, a następnie posypujemy ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Różana pascha z bakaliami
Desery
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Desery
Babka migdałowa jak dawniej
Desery
Mazurki wielkanocne
Różana pascha z bakaliami
Słodka pascha z dużą ilością bakalii i syropem różanym. Tradycyjny wielkanocn...
Odsłon: 55
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjn...
Odsłon: 100