Do góry

Desery Przepis na:

Michałek...

Przepis dnia 2014-11-23
Michałek...

Autor:

Przepisów i artykułów: 565 Ocena: 20861

Dodano:

Odsłon: 115151

nie wiem czemu taka nazwa, ale tak właśnie mam zapisane na starej kartce wiec już taka nazwa pozostanie. Ciasto trochę pracochłonne ale pyszne. Jedno z moich ulubionych. To tego typu ciasto "im starsze tym lepsze" spokojnie można je robić 3-4 dni wcześniej wtedy jest najlepsze

Składniki

  • Ciasto: 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 całe jajka
  • 7 łyżek miodu
  • 6 dkg masła
  • Krem: 3/4 szklanki manny
  • 2 całe jajka
  • 3/4 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 całe masło
  • zapach rumowy- pół fiolki można dać cały jednak dla mnie jest zbyt intensywny i daję połowę
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Michałek...

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy cale jajka. Masło z miodem rozpuszczamy. Kiedy mieszanina przestygnie wlewamy do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto.

    Na papierze odrysowujemy od dna tortownicy o średnicy 22 cm dwa koła (można też 4 i piec na dwóch poziomach piekarnika) Rozwałkowujemy ciasto na papierze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy ok 10-14 min w zależności czy chcemy mieć bardziej czy mniej wypieczone ciasto. Trzeba zerkać bo kolejne pieką się jakoś szybciej :) Gdy się upieką zdejmujemy papier i na tych samych rozwałkowujemy następna porcję.

  2. Mannę wsypujemy do zimnego mleka dodajemy jajka, cukier i mieszamy na ogniu do zgęstnienia. Kiedy manna jest zimna dodajemy masło, zapach rumowy i ucieramy krem.

  3. Zimne placki przekładamy kremem. Wierzch ciasto polewamy polewą czekoladową bądź posypujemy cukrem pudrem...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marusia26 19 listopada 2014 Dziękuję za odpowiedź. :)To coś w rodzaju miodownika? Baaaaardzoooo lubię ciasta z kaszą manną. Pozdrawiam. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AGIIIII 18 listopada 2014 Pyszny, pamiętam jak mama go robiła. U nas nazywa się Przekładaniec z miodem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lala11 18 listopada 2014 Acha,zapomniałam dodać, ja nie piekę aż tylu placków, 4 maksymalnie.Przy 8 bardzo efektownie wygląda,ale roboty więcej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lala11 18 listopada 2014 Pozwolę sobie odpowiedzieć Adze1973.Placki pieczemy osobno. im cieńsze ciasto,tym lepiej. Pieczemy ok. 15 minut. Potem te placki robią się trochę twarde i dlatego trzeba piec ze 2 dni wcześniej,żeby przeszły i skruszały.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Aga1973 18 listopada 2014 jak pieczemy to ciasto? osobno 8 placków i ile czasu?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lala11 18 listopada 2014 Ja to ciasto znam pod nazwą stefanka miodowa. Bardzo dobre.Faktycznie,najlepsze po kilku dniach,jak "przejdzie" wilgocią.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Irys-1260 17 listopada 2014 Ciasto pracochlonne ale efekt koncowy, wart grzechu :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 17 listopada 2014 Wspaniale i bardzo smaczne ciasto. Gratuluje cierpliwości.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 listopada 2014 Idealne dla geologa , napewno odkrył by pomiędzy
warstwami tajemnicze przesłania , z niedalekiej przeszłości .

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń