Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierniczki bez drożdży. Miękkie zaraz po upieczeniu.
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2511
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1896
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1645
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1584
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2511
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1896
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1645
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1584
Składniki
Mąkę, cukier, sodę, przyprawę do pierniczków wymieszać ze sobą i wysypać na stolnicę. W środku zrobić dziurkę na jajko, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, miód i śmietanę. Całość zgnieść na miękkie ciasto. Rozwałkować ciasto na dość grube placki - jeśli ciasto będzie cienkie, pierniczki będą twarde. Podczas wałkowania posypać stolnicę mąką, inaczej ciasto będzie się przyklejać do stolnicy. Wycinać pierniczki, układać na blasze uprzednio wyłożonej papierem pergaminowym. Pierniczki piec przez 6-7 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 st. C.
Lukier. Białko ubić z solą, na końcu dodać cukier puder i sok z cytryny, miksujemy ok 1 minuty. Tak przygotowanym lukrem zdobić pierniczki np. za pomocą rękawa cukierniczego. Pierniczki bardzo długo utrzymują świeżość i miękkość. Możecie je przechowywać w szklanym, ceramiczny lub blaszanym pojemniczku, albo od razu zawiesić na choince :)