Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki to nieodłączny element grudnia - od Mikołajek aż po Wigilię. Można je przygotować na wiele sposobów. Niektóre dojrzewają tygodniami, inne - jak te - są gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu. Miękkie, aromatyczne i delikatne ciasteczka pachną miodem oraz przyprawami korzennymi, które wypełniają cały dom przyjemnymi zapachami. Pierniczki mają cudownie puszystą konsystencję i idealnie nadają się do lukrowania z dziećmi. To świetny pomysł na wspólne pieczenie, prezent dla bliskich lub słodką dekorację stołu. Wystarczy kilka prostych składników, żeby stworzyć wypiek, który wprowadza w prawdziwie zimowy nastrój. Spróbuj, a przekonasz się, że te miękkie pierniczki warto przyrządzać co roku.
2 miski, rózga kuchenna, sitko, foremki do ciasteczek, papier do pieczenia
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 924
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2141
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 924
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2141
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i cukier puder. Dorzuć kawałki masła.
Do osobnego naczynia wbij jajko i wlej miód. Wymieszaj do połączenia w jednolitą masę.
Wlej mokre składniki do suchych. Całość wymieszaj, a następnie zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto.
Blat kuchenny lub stolnicę podsyp mąką. Wyłóż ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawaj foremkami ulubione kształty (jeśli ich nie masz, po prostu użyj szklanki - w ten sposób powstaną bombki choinkowe).
Układaj wykrojone miękkie pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw pomiędzy ciasteczkami niewielkie odstępy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 8-10 minut, aż pierniczki świąteczne lekko się zarumienią (nie przeciągaj jednak czasu zbyt długo, bo stracą na swojej miękkości). Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj lukier. Połącz cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną ciepłej wody. Wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji. Dekoruj wystudzone miękkie pierniczki świąteczne według uznania i pozostaw do wyschnięcia.