Do góry

Desery Przepis na:

Miętus - ciasto mietowe

Miętus - ciasto mietowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 199

Dodano:

Odsłon: 50208

Bardzo lekkie orzeźwiające ciasto

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Miętus - ciasto mietowe

Przygotowanie

  1. Ciasto :

    Oddzielamy białka od żółtek.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.

    Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.

    Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.

    Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20x20.

    Pieczemy 20 minut / 180C.

    Zostawiamy do ostudzenia.

  2. Warstwa miętowa:

    Landrynki kruszymy i wkładamy do garnka.

    Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą

    W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy.

    Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia - cały czas mieszając.

    Pozostawiamy do przestudzenia.

    Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń.

    Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.

    Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie.

    Pokrywamy warstwą herbatników.

  3. Warstwa śmietanowa:

    Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.

    Dokładnie rozrabiamy.

    Śmietanę ubijamy na sztywno.

    Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką.

    Masą pokrywamy herbatniki.

    Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy listkami mięty

    Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irenka69 20 lipca 2014 wypróbowany dzisiaj- bardzo dobry, moja mała innowacja to zamiast śmietanki 30%, łaciata 12 oraz na wierzch galaretka winiary jabłkowo- miętowa Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 13 lipca 2014 wczoraj robiłam niemal że identyczne ciasto, potwierdzam doskonałe miętowe orzeźwienie w upalne dni :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Roxet 11 lipca 2014 Wygląda smakowicie, a ja lubię wszystko, co miętowe :) Przepis muszę wypróbować

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona-bonk 07 lipca 2014 Ciekawy przepiś taki inny i napewno smakowity zabieram do książki!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paskudna2206 07 lipca 2014 coś dla mnie:))) zabieram do ulubionych:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 07 lipca 2014 Jako maniakalna fanka wszystkiego, co miętowe, już pożeram wzrokiem! :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 06 lipca 2014 orzeźwiające ciasto w sam raz na te upały :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń