Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11253
Dodano: 09.05.2015
Odsłon: 14085
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Biszkopt: Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 20 - 25min. Po wyjęciu z piekarnika zrzucić blachę z biszkoptem z wysokości ok. 40-50cm, wystudzić.
Masa miętowa: Wodę należy wlać do małego garnka, wrzucić landrynki i całość podgrzewać tak długo aż cukierki się całkowicie rozpuszczą (trwa to ok. 20 min.)
Zagotować dwie szklanki mleka z cukrem, gdy już się gotuje dolać syrop miętowy i rozrobiony w pozostałym mleku proszek budyniowy.
Zagotować mieszając i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na puszysta masę i porcjami dodawać miętowy budyń. Tak przygotowana masę wyłożyć na biszkopt. (Można go wcześniej odrobinę nasączyć wodą z cukrem). Na masę ułożyć herbatniki.
Pianka: Galaretkę rozpuścić w 12 szkl. wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. W tym czasie ubić na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę. Do śmietanki wlać delikatnie tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wylać na herbatniki. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

sereberko80 18 maja 2015Zgłoś do usunięcia
dziękuję za miłe słowa :-) ciasto jest naprawdę pyszne, gorąco polecam :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

LeiaOrgana 13 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Też lubię miętowe słodycze :) Do wypróbowania :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 10 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Wspaniały i przepyszny Miętusek :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 09 maja 2015Zgłoś do usunięcia
pyszności, uwielbiam miętowe smaki w łakociach, mniam..4 Kto głosował? | Odpowiedz