Do góry

Desery Przepis na:

Miętusek

Miętusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11253

Dodano:

Odsłon: 14085

smaczne, orzeźwiające ciasto. lekkie, delikatnie miętowe ... polecam :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko 4
  • cukier 3/4 szkl.
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 3 szt.
  • proszek do pieczenia 1/3 płaskiej łyżeczki
  • Masa miętowa:
  • cukierki mocno miętowe (landrynki) 25 dag
  • woda 3/4 szkl.
  • budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szt.
  • mleko 2,5 szkl.
  • cukier 4 łyżki
  • miękkie masło 3/4 kostki
  • Pianka:
  • śmietanka 30 lub 36% 200ml
  • 1 galaretka agrestowa
  • Ponadto:
  • herbatniki 2 op.gorzka czekolada kilka kostek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Miętusek

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 20 - 25min. Po wyjęciu z piekarnika zrzucić blachę z biszkoptem z wysokości ok. 40-50cm, wystudzić.

    Masa miętowa: Wodę należy wlać do małego garnka, wrzucić landrynki i całość podgrzewać tak długo aż cukierki się całkowicie rozpuszczą (trwa to ok. 20 min.)
    Zagotować dwie szklanki mleka z cukrem, gdy już się gotuje dolać syrop miętowy i rozrobiony w pozostałym mleku proszek budyniowy.
    Zagotować mieszając i odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Masło utrzeć na puszysta masę i porcjami dodawać miętowy budyń. Tak przygotowana masę wyłożyć na biszkopt. (Można go wcześniej odrobinę nasączyć wodą z cukrem). Na masę ułożyć herbatniki.

    Pianka: Galaretkę rozpuścić w 12 szkl. wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. W tym czasie ubić na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę. Do śmietanki wlać delikatnie tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wylać na herbatniki. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 18 maja 2015 dziękuję za miłe słowa :-) ciasto jest naprawdę pyszne, gorąco polecam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LeiaOrgana 13 maja 2015 Też lubię miętowe słodycze :) Do wypróbowania :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 09 maja 2015 pyszności, uwielbiam miętowe smaki w łakociach, mniam..

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń