Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Migdałowe gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 96

Pachnące, chrupiące gofry z bitą śmietaną i truskawkami to idealny pomysł na pyszną kolację lub podwieczorek.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka tortowa 2 szklanki
  • mąka migdałowa 0,5 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • mleko migdałowe 1 szklanka
  • olej 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżki
  • jajko 3 sztuki
  • sól 2 szczypty
  • Dodatkowo:
  • śmietanka kremowa 0,5 szklanki
  • cukier puder 1 łyżka
  • ekstrakt waniliowy 0,5 łyżeczki
  • truskawki 1-2 szklanki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Migdałowe gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną i migdałową, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.

  2. Następnie do masy jajecznej ciągle miksując stopniowo wlewać mleko i olej.

  3. Przesiać przygotowaną mąkę, zmiksować na małych obrotach.

  4. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać szpatułką. Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor około 3-4 minuty.

  5. Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder i ekstrakt waniliowy.
    Gofry podawać z bitą śmietaną i owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń