Do góry

Desery Przepis na:

migdałowo-maślane ciasto z jabłkami

Przepis dnia 2021-01-14
migdałowo-maślane ciasto z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21253

Dodano:

Odsłon: 5821

.smaczne, szybkie do zrobienia ciasto maślane z dodatkiem zmielonych migdałów i startych na tarce jabłek. Zamiast zmielonych migdałów można dodać płatki chyba będzie nawet lepsze ale ja miałam tylko zmielone i takie dałam. Ciasto jest idealne do herbaty; miękkie i wilgotne czyli takie jak lubię...

Składniki

  • 4 jajka
  • 1,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku dp pieczenia
  • 100g roztopionego masła
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • 3 jabłka
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
migdałowo-maślane ciasto z jabłkami

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami na puch.

  2. Miksując dodajemy przestudzone roztopione masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały.

  3. Dodajemy starte na dużej tarce jabłka. Na koniec należy delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.

  4. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (u mnie tortownica 20cm) Pieczemy około 50 min w 160st. do suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń