Do góry

Desery Przepis na:

Mini babeczki na mleku skondensowanym.

Mini babeczki na mleku skondensowanym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 457

Dzisiaj zapraszam na babeczki, takie małe, takie urocze. Bardzo pyszne, bardzo słodkie, pachnące i doskonałe. Upiekłam je do Wielkanocnego koszyka. Babeczki byłe też ozdobą stołu na śniadaniu wielkanocnym. Może upieczecie na następne Święta. Koniecznie spiszcie recepturę. Ja za rok znów je upiekę. Udanych i pysznych wypieków Wam życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 175 ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystość, następnie stopniowo wlewamy mleko skondensowane i ucieramy, wlewamy likier jajeczny i dalej ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy.

  2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia małych babeczek, ja piekłam w formie silikonowej.

  3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka i zrumienienia babeczek. Lekko studzimy i wyjmujemy z formy.

  4. Podajemy i smacznego.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi około 12 sztuk babeczek w zależności od wielkości foremek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń