Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cronuty to smażone w głębokim tłuszczu pączki z dziurką zrobione z ciasta francusko drożdżowego, czyli takiego, z którego piecze się croisanty. Ja poszłam na skróty i upiekłam kółka z ciasta francuskiego w elektrycznej maszynce do donutów i oblałam polewą na bazie białej czekolady z dodatkiem świeżo wyciskanego soku z marchewki - wyszły przepyszne.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5715
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1177
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12335
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5190
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5715
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1177
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12335
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5190
Składniki
Polewa: Do rondelka wlewamy śmietankę, kruszymy czekoladę mieszamy, aż składniki się połączą. Do polewy stopniowo wlewamy sok z marchewki. Zestawiamy z ognia do przestudzenia. Wykonanie cronutów: Z ciasta francuskiego wycinamy kółka. Układamy je na rozgrzanej płycie i pieczemy 2-3 minuty. Jeśli nie mamy takiej maszynki możemy upiec cronuty w piecyku, ale dodatkowo musimy wyciąć w środku każdego kółka małą dziurkę. W piecyku pieczemy około 8 minut w 200 stopniach C. Każdego cronuta zamaczamy w polewie i posypujemy posiekanymi pistacjami oraz ozdabiamy cukrowymi motylkami.